EN GR

Pelion Gastronomy

Συνταγές που μαγειρεύουμε

Φτιάξτε τις συνταγές μας που γίνονται με μεράκι

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΑ

 Υλικά

1kg μοσχαράκι

2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες

150 ml  ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 ξύλο κανέλας

2 φύλλα δάφνης

15 κάστανα βρασμένα

1 μεγάλο κυδώνι κομμένο με  κύβους

1/2κ.γ. κύμινο

1/2κ.γ. πιπερόριζα

1κ.σ. βούτυρο

1κ.σ. ζάχαρη καστανή

25ml βαλσαμικό ξύδι

150ml μαυροδάφνη

1 φλούδα από ακέρωτο πορτοκάλι

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα το μοσχαράκι, αφού το έχουμε κόψει σε μερίδες, το έχουμε πλύνει καλά και το έχουμε στεγνώσει, έτσι ώστε να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

Συμπληρώνουμε το μισό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, προσθέτουμε 1L νερό  και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα  και 45’, αφού αφαιρέσουμε τον αφρό στην αρχή προσεκτικά.

Σ’ ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το ξύδι να καραμελώσουν λίγο και όλα τα υπόλοιπα υλικά  να πάρουν όλα μαζί μία  βράση και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν.

Κουνάμε πότε πότε την κατσαρόλα και περιμένουμε να μείνει το φαγητό μας μόνο με τη μελωμένη σάλτσα του.

ΣΠΕΤΖΟΦΑΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ

Υλικά

1 kg χωριάτικα λουκάνικα

½ κg πράσινες πιπεριές

4 ώριμες τομάτες

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

1-2 πιπεράκια καυτερά

Αλάτι, πιπέρι 

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα σπόρια και τις στεγνώνουμε.

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με το μισό ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, τις τομάτες ψιλοκομμένες, τα πιπεράκια, το αλάτι και το πιπέρι. Σε άλλο τηγάνι τηγανίζουμε τα λουκάνικα κομμένα σε φέτες με το υπόλοιπο λάδι  και τα προσθέτουμε στις πιπεριές. Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά περίπου 10’.

Το σπετζοφάϊ είναι έτοιμο όταν μείνει με τη σάλτσα του.

ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΑ ΜΕ ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

Παραδοσιακή πηλιορείτικη συνταγή, που συνδυάζει τις μυρωδιές της πηλιορείτικης φύσης, τα καταπληκτικά άγρια χόρτα και μυρωδικά με τα φρέσκα αυγά

Υλικά

4 αυγά

500gr άγρια χόρτα του βουνού

καυκαλήθρες, μυρώνια, τοματοκορφάδες, κολοκυθολούλουδα , σπανάκι, πράσα, σέσκουλα, κολοκυθάκι πράσινο, πιπεριές πράσινες και κόκκινες και κρεμμύδια (2 ξερά & 4 φρέσκα)

Άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο και μάραθο όλα ψιλοκομμένα

1-2 τομάτες ψιλοκομμένες

Αλάτι, πιπέρι

1-2 κούπες ελαιόλαδο

1 πιπεράκι καυτερό

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα λαχανικά, τη τομάτα, αλάτι, πιπέρι, μια κούπα νερό και τα αφήνουμε να  σιγοβράσουν. Αφού βράσουν τα χόρτα και είναι σχεδόν έτοιμα,  σπάζουμε τα αυγά σε μάτια πάνω από τα χόρτα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 4’ περίπου μέχρι να ψηθούν τα αυγά.

*Αν είναι καλοκαίρι προσθέτουμε στο φαγητό μας και 2-3 κορόμηλα

ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Υλικά

500gr. φασόλιαξερά

1 μεγάλοκρεμμύδιξερόψιλοκομμένο

2-3 καρότακομμέναροδέλες

1/2 κούπα σέλινο κομμένο

 2 κουταλιές της σούπας πελτέ τομάτας

1/2 ποτήρι λάδι

αλάτι - πιπέρι

λίγο μπούκοβο ή 1 καυτερή πιπερίτσα

 Εκτέλεση

Μουσκεύουμε από το βράδυ τα φασόλια σε νερό.

Την άλλη μέρα βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια μαζί με νερό (περίπου 1 λίτρο) να βράσουν.

Μόλις μισοβράσουν τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί.

Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι να τσιγαριστούν, ρίχνουμε τα φασόλια και το ζουμί που έβρασαν, τα υπόλοιπα υλικά   και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να χυλώσει η σούπα μας, αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι.

Συνοδεύουμε με ελιές, ξερό κρεμμύδι και μπούκοβο.

ΚΟΚΟΡΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΜΕ  ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

Υλικά

1 κόκορας

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 τομάτα τριμμένη

1κ.σ. πελτέ τομάτας

½ ποτήρι κόκκινο κρασί

1κούπα ελαιόλαδο

1κ.γ. αλάτι και 1κ.γλ. πιπέρι

λίγη ζάχαρη

1 ξυλαράκι κανέλα

2 - 3 κόκκους μπαχάρι

1 πακέτο χυλοπίτες ή χοντρά μακαρόνια

100gr. γραβιέρα

 Εκτέλεση

Κόβουμε τον κόκορα μερίδες, τον αλατοπιπερώνουμε και τον ροδίζουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για άλλα 5 λεπτά ανακατεύοντας. Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε τον χυμό και τον πελτέ τομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι και το αλάτι μαζί με 2 - 3 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε τον κόκορα να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Βράζουμε τις χυλοπίτες  σε αλατισμένο νερό, τις σουρώνουμε και προσθέτουμε βούτυρο λιωμένο.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τον κόκορα  και με τριμμένη μυζήθρα από πάνω.

 

 

 

 

ΠΟΡΤΑΡΙΑ